Siirry sisältöön

Kysymyksiä ja vastauksia HD-laitteista

Antennitelevisioverkossa tarvittavat laitteet

Kaapelitelevisioverkossa tarvittavat laitteet

Linkitys Antenna- ja Cable Ready HD -laitteissa

Laitetestaus

Antennitelevisioverkossa tarvittavat laitteet

Asun antenni-tv-taloudessa. Millaiset laitteet tarvitsen HD-lähetysten katsomiseen?

Digitan verkossa tarvitset Antenna Ready HD -hyväksytyn television TAI teräväpiirtokuvaa näyttävän television ja Antenna Ready HD -hyväksytyn digiboksin.

Miten päin kortti asetetaan kortinlukijaan?

Tv-kortti asetetaan kortinlukijaan niin, että kortin siru on kortinlukijan “etikettipuolta” (paksumpi osa) kohden. Jos kortti laitetaan suoraan televisioon, se asetetaan useimmiten niin, että “etikettipuoli” on ulospäin.

Tavallisesti CI ja CI+ kortinlukijoissa kortti laitetaan siru edellä ja ylöspäin ja digiboksien sisäisissä kortinlukijoissa taas siru alaspäin. HUOM! Kannattaa aina tarkistaa käytössään olevien laitteiden ohjekirjasta, miten päin kortti laitetaan kortinlukijaan ja myös se, miten miten päin kortinlukija työnnetään television kortinlukijapaikkaan.

Televisiossani on MPEG-4- ja CI+-ominaisuus, mutta sitä ei löydy Antenna Ready HD -laitteiden listalta. Miksi televisiollani ei näy antenniverkon HD-lähetykset?

Antennitelevisioverkon HD-lähetystekniikka on DVB-T2, jolloin myös vastaanottimessa tulee olla T2-viritin.

Voinko ostaa teräväpiirtolaitteen antenniverkkoon mistä tahansa ja tilata laitteeseeni maksullisia HD-kanavia?

Laitteen voi hankkia mistä vain, ja siihen voi tilata maksullisia HD-palveluita, kunhan laite on Antenna Ready HD -hyväksytty.

Antenna Ready HD -hyväksyttyyn CI+ kortinlukijapaikalla varustettuun televisioon voit ostaa linkitetyn Antenna Ready HD-hyväksytyn CI+ kortinlukijan.

Maksukanavien katseluun tarvittavan tv-kortin saat omalta operaattoriltasi.

Voiko uudessa televisiossa käyttää vanhaa kortinlukijaa?

Normaalitarkkuuden maksu-tv-kanavia (ns. SD-tarkkuuden kanavia) voi katsoa myös vanhalla kortinlukijalla. Maksullisten HD-kanavien katseluun tarvitaan CI+-kortinlukija.

Voiko vanhemmassa televisiossa käyttää uutta CI+-kortinlukijaa?

CI+ kortinlukija toimii myös vanhemmissa televisioissa. CI+ kortinlukijalla voi vanhemmassa televisiossa katsoa normaalitarkkuuden maksu-tv-kanavia (ns. SD-kanavia). Teräväpiirtoisia maksu-tv-kanavia voi CI+ kortinlukijalla katsoa ainoastaan CI+ televisiossa.

Linkittävä CI+-kortinlukija ja tv-kortti linkitetään aina keskenään, vaikka katsotaankin pelkästään normaalitarkkuuden kanavia.

Voiko HD-laitteen ostaa ulkomailta?

Digiboksien osalta ei. Muilla kuin Suomen markkinoilla käytössä olevat laitteet on valmistettu toimimaan vain tietyn operaattorin verkossa. Tästä syystä nämä laitteet eivät toimi muiden operaattoreiden verkoissa eivätkä siis myöskään Suomessa.

Antenna Ready HD -hyväksytty televisio voidaan ostaa myös muualta kuin Suomesta. Television mallimerkintä tulee olla täysin sama kuin on ilmoitettu hyväksyttyjen laitteiden listalla.

Kaapelitelevisioverkossa tarvittavat laitteet

Asun kaapeli-tv-taloudessa. Millaiset laitteet tarvitsen katsellakseni maksullisia teräväpiirtolähetyksiä?

Tarvitset joko:

a) Cable Ready HD -hyväksytyn digiboksin ja teräväpiirtokuvaa toistavan television sekä tv-kortin. HD-boksi liitetään televisioon HDMI-johdolla.

tai

b) Cable Ready HD -hyväksytyn television CI+ kortinlukijapaikalla ja linkitetyn CI+ kortinlukijan sekä tv-kortin.

tai

c) Cable Ready HD -hyväksytyn television ja kaapeli-tv-operaattorilta vuokrattavan, linkitetyn kortinlukijan sekä tv-kortin. Tarkista kortinlukijan ja sisällön saatavuus omalta operaattoriltasi.

Asun kaapeli-tv-taloudessa ja haluan tilata HD-kanavapaketin. Televisioni on Cable Ready HD -hyväksytty. Mitä teen?

Kirjoita televisiosi sarjanumero ja mallinumero ylös ja ota yhteyttä kaapelioperaattorisi asiakaspalveluun.

Kun Cable Ready HD -hyväksytty televisiosi on varustettu CI+ -kortinlukijapaikalla

  • Voit ostaa televisioosi Cable Ready HD hyväksytyn CI+ -kortinlukijan.
  • Kirjoita kortinlukijan linkitysnumero ylös ja ota yhteyttä kaapelioperaattorisi asiakaspalveluun. Linkitysnumero tarvitaan, jotta tiedetään mihin laitteeseen tv-kortti liitetään.
  • Tarvittaessa tv-korttisi vaihdetaan uuteen, ja tilaamasi kanavat avataan ohjelmakortillesi.

Voiko uudessa televisiossa käyttää vanhaa kortinlukijaa?

Normaalitarkkuden maksu-tv-kanavia (ns. SD-kanavia) voi katsoa myös vanhalla kortinlukijalla. Maksullisten HD-kanavien katseluun tarvitaan linkitetty CI+-kortinlukija.

Voinko ostaa teräväpiirtolaitteen kaapeliverkoon mistä tahansa ja tilata laitteeseeni maksullisia HD-kanavia?

Laitteen voi hankkia mistä vain, ja siihen voi tilata maksullisia HD-palveluita, kunhan laite on Cable Ready HD -hyväksytty.

Cable Ready HD -hyväksyttyyn CI versio 1 -kortinlukijapaikalla varustettuun televisioon voi kaapeli-tv-yhtiön asiakaspalvelusta vuokrata maksullisten HD-kanavien katseluun tarvittavan, linkitetyn kortinlukijan. Tarkista kortinlukijan ja sisällön saatavuus omalta operaattoriltasi.

Cable Ready HD -hyväksyttyyn CI+ -kortinlukijapaikalla varustettuun televisioon voit ostaa linkitetyn Cable Ready HD -hyväksytyn CI+ -kortinlukijan.

Maksukanavien katseluun tarvittavan tv-kortin saat operaattoriltasi.

Voinko ostaa HD-laitteen ulkomailta?

Yleensä Cable Ready HD -hyväksytyt digiboksit sisältävät linkittävän kortinlukijan. Näitä digibokseja vastaavat mallit muilla kuin Suomen markkinoilla on valmistettu toimimaan vain tietyn operaattorin verkossa. Tästä syystä näiden digiboksien kortinlukijat eivät toimi muiden operaattoreiden verkoissa eivätkä siis myöskään Suomessa. Suomeen keskusliikkeiden ja tukkujen kautta maahantuodut digiboksit on valmistettu toimimaan kaikissa Suomen kaapeli- ja/tai antennitelevisioverkoissa.

Cable Ready HD -hyväksytty televisio voidaan ostaa myös muualta kuin Suomesta. Television mallimerkintä tulee olla täysin sama kuin on ilmoitettu hyväksyttyjen laitteiden listalla.

Miksi kaikkiin Cable Ready HD -hyväksyttyihin televisioihin ei voi ostaa kortinlukijaa?

Jos televisiosi on CI+ -kortinlukijapaikalla varustettu, siihen voi ostaa Cable Ready HD hyväksytyn CI+ -kortinlukijan.

Jos Cable Ready HD -hyväksytty televisiosi on varustettu CI versio 1 -kortinlukijapaikalla, on siihen mahdollista ainoastaan vuokrata linkitetty CI versio 1 -kortinlukija.

Vuokrattu CI versio 1 -kortinlukija on operaattorikohtainen ja toimii vain kunkin operaattorin omassa verkossa. Tarkista kortinlukijan ja sisällön saatavuus omalta operaattoriltasi. Operaattori voi tarvittaessa vaihtaa kortinlukijan uudempaan. Vuokrasopimuksessa määritellään, mihin käyttöön ja millä laitteilla kortinlukijaa voi käyttää.

Cable Ready HD -televisioni sarjanumeroa ei löytynyt kaapeli-tv-yhtiön tietokannasta ja minua pyydettiin esittämään laitteeni ostotodistus. Miksi?

Laitevalmistajien tulisi ilmoittaa kaikkien Cable Ready HD -hyväksyttyjen televisioiden sarjanumerot kaapeli-tv-operaattoreille. Jos laitevalmistaja tai maahantuoja ei näin kuitenkaan ole tehnyt, ostotodistuksella (laitteen maksukuitilla) varmennetaan, että kysymys on Cable Ready HD -hyväksytystä televisiosta, johon maksullisten HD-kanavien katseluun tarvittava, linkitetty kortinlukija voidaan vuokrata. Operaattori ei voi vuokrata kortinlukijaa muuhun kuin Cable Ready HD -hyväksyttyyn televisioon.

Linkitys Antenna- ja Cable Ready HD -laitteissa

Haluan tilata HD-kanavapaketin. Mitä teen?

Tarkista, että sinulla on tarvittavat laitteet. (antenniverkko tai kaapeliverkko)

Kirjoita digiboksin tai kortinlukijan linkitysnumero ylös ja ota yhteyttä operaattorisi asiakaspalveluun. Linkitysnumero tarvitaan, jotta tiedetään mihin laitteeseen tv-kortti liitetään. Tarvittaessa tv-korttisi vaihdetaan uuteen, ja tilaamasi kanavat avataan tv-kortillesi. Varmista myös, että televisiosi kykenee näyttämään teräväpiirtoista kuvaa.

Miksi kortinlukija ja/tai digiboksi linkitetään, vaikka katsookin vain normaaleja maksukanavia?

Linkittävä kortinlukija tai digiboksi ja tv-kortti linkitetään aina keskenään – myös silloin, kun katsotaan pelkästään normaalitarkkuuden kanavia, koska tv-kortti ei teknisesti toimi laitteessa ilman linkitystä.

Miten linkitys tehdään?

Kirjoita kortinlukijan tai digiboksin linkitysnumero ylös (11 numeroa, löytyy laitteen takaa tai pohjasta) ja ota yhteyttä operaattorisi asiakaspalveluun. Operaattorin asiakaspalvelu linkittää laitteesi ja tv-korttisi yhteen.

Miksi linkitys tehdään?

Teräväpiirtosisältöjen omistajat vaativat tiukkaa sisällönsuojausta, jotta heidän omistamansa sisältö ei päädy laittomaan jakeluun. Linkitys mahdollistaa sen, että Suomessa maksullisten HD-kanavien katseluun tarvittavia laitteita voi ostaa vapaasti niin kodinkoneliikkeistä kuin operaattoreiden myymälöistäkin ja laitteet toimivat usean operaattorin verkoissa. Tällaisessa vapaassa laitemarkkinassa linkitys on tapa varmistaa, ettei käytetyissä laitteissa ole sellaisia teknisiä ominaisuuksia, jotka mahdollistaisivat sisällön laittoman edelleen jakelun.

Minulla on Antenna- ja Cable Ready HD -hyväksytty laite. Olen nyt antenniverkossa ja muutan asuntoon, jossa on kaapeliverkko. Toimiiko laitteeni? Miten minun tulee toimia, jotta saan kanavat näkyviin?

Antenna- ja Cable Ready HD -hyväksytty laite toimii kaikissa suomalaisissa kaapelitelevisioverkoissa. Kirjoita kortinlukijan tai digiboksin linkitysnumero ylös (11 numeroa, löytyy laitteen takaa tai pohjasta) ja ota yhteyttä kaapelioperaattorisi asiakaspalveluun. Operaattorin asiakaspalvelu linkittää laitteesi ja tv-korttisi yhteen.

Minulla on Cable Ready HD -hyväksytty laite. Muutan nykyisen kaapelioperaattorini verkosta toisen kaapelioperaattorin verkkoon. Miten saan laitteeni toimimaan?

Cable Ready HD -hyväksytty laite toimii kaikissa suomalaisissa kaapelitelevisioverkoissa. Kirjoita kortinlukijan tai digiboksin linkitysnumero ylös (11 numeroa, löytyy laitteen takaa tai pohjasta) ja ota yhteyttä kaapelioperaattorisi asiakaspalveluun. Operaattorin asiakaspalvelu linkittää laitteesi ja tv-korttisi yhteen.

Minulla on Antenna/Cable Ready HD -hyväksytty televisio. Linkitetäänkö myös televisio?

Televisiota ei linkitetä, vaan televisioon liitettävä Antenna/Cable Ready HD -hyväksytty kortinlukija tai digiboksi. Niissä on 11-numeroinen linkitysnumero, joka ilmoitetaan operaattorin asiakaspalveluun, joka linkittää tv-kortin digiboksiin tai kortinlukijaan.

Toimiiko tv-korttini muissa digibokseissa, jos linkitän sen HD-laitteeseen?

Kyllä. Kortti toimii aivan normaalisti tavallisen tarkkuuden (SD) digibokseissa.

Jos olen linkittänyt kortin ja CI+-kortinlukijan, voinko siirtää ne toiseen televisioon?

Kortinlukijan tv-kortteineen voi siirtää toiseen CI+-kortinlukijapaikalla varustettuun televisioon tai boksiin.

Voiko yhteen HD-laitteeseen linkittää vain yhden ohjelmakortin?

Samassa taloudessa olevia, saman operaattorin tv-kortteja ja HD-laitteita voi tavallisesti linkittää keskenään useampia. Operaattoreilla on kuitenkin erilaisia käytäntöjä, joten kannattaa aina tarkistaa tilanne omalta operaattoriltasi.

Jos haluat varmistaa, että kaikki kotitaloudessasi olevat tv-kortit toimivat myös HD-laitteessa, pyydä operaattorin asiakaspalvelua linkittämään myös mahdolliset rinnakkaiskorttisi HD-laitteeseen.

Eri operaattoreiden tv-kortteja ei voi linkittää samaan laitteeseen.

Tarviiko HD-kanavia tilattaessa vaihtaa myös entinen tv-kortti uuteen?

Joissain tapauksissa kortin uusiminen on tarpeen. Ota yhteys operaattorisi asiakaspalveluun HD-kanavapaketin tilaamiseksi. Asiakaspalvelija kertoo sinulle samalla, tarvitseeko tv-korttisi vaihtaa uuteen.

Linkitin tv-korttini ja laitteen yhteen viikko sitten. Laitoin kortin nyt laitteeseen, mutta kanavat eivät näy. Miksi?

Muistathan ottaa tv-korttisi käyttöön vähintään kolmen päivän kuluessa linkityksestä. Jos linkitettyä tv-korttia ei ole otettu käyttöön määräajassa, linkitys vanhenee. Ota yhteyttä operaattorin asiakaspalveluun, joka linkittää korttisi uudestaan.

Ostin Cable Ready HD- tai Antenna Ready HD-hyväksytyn digiboksin. En tilannut vielä HD-kanavia, mutta siirsin entisen tv-korttini uuteen laitteeseen. Nyt en näe entisiä tilaamiani maksu-tv-kanavia lainkaan. Missä vika?

Cable Ready HD ja Antenna Ready HD -digiboksi linkitetään tv-kortin kanssa vaikka sillä katsottaisiin vain tavallisen tarkkuuden maksu-tv-kanavia.

Kirjoita ylös boksisi linkitysnumero ja ota yhteys operaattorisi asiakaspalveluun. Asiakaspalvelu liittää nykyisen tv-korttisi ostamaasi laitteeseen, ja kanavat avautuvat.

Mitä tarkoittaa ns. Yhden kortin periaate?

Yhden kortin periaatteesta säädetään viestintämarkkinalaissa. Säännöksen tarkoituksena on, että kuluttajat saavat kaikki antenniverkossa tarjottavat maksu-tv-palvelut yhdellä tv-kortilla.

Laitetestaus

Mitä Antenna – ja Cable Ready HD -testaus pitää sisällään?

Antenna/Cable Ready HD -testausjärjestelmällä varmistetaan, että televisiot, kortinlukijat ja digiboksit toimivat moitteettomasti kaikkien suomalaisten operaattoreiden verkoissa. Testaus tehdään tarkan, yhteispohjoismaisen testimäärittelyn mukaan, ja se sisältä yli 200 erilaista testitilannetta.

Tunnetuimman osa-alueen, tekstityksen toimivuuden lisäksi hyväksyntätestissä käydään läpi nämä osa-alueet:

  • Pystyykö laitteen viritin vastaanottamaan televisiosignaaleja kaikissa olosuhteissa? Osaako laite valita useammasta lähteestä saapuvista signaaleista parhaimman?
  • Löytääkö laite kaikki televisioverkossa lähetetyt kieliraidat, ääniformaatit ja vammaispalvelut? Osaako laite priorisoida niitä oikein sekä maavalinnan että käyttäjäpreferenssien mukaisesti myös silloin kun joko lähetysparametrit muuttuvat tai käyttäjä vaihtaa kanavaa? Toimivatko monikanavaäänivaihtoehdot oikein?
  • Pystyykö laite näyttämään ja priorisoimaan kaikkia mahdollisia lähetyksestä löytyviä HD- ja SD-kuvaformaatteja ja -resoluutioita oikein sekä käyttäjäpreferenssien mukaisesti?
  • Löytääkö laite kaikki Suomessa lähetetyt televisiokanavat? Osaako laite listata kanavat halutussa ja oikeassa numerojärjestyksessä ja päivittää listan automaattisesti, kun kanavien lukumäärä, järjestys, numerointi tai nimi verkossa muuttuvat?
  • Pystyykö laite näyttämään ohjelmaoppaassa viikon verran ohjelmatietoja oikealla kielellä? Päivittyvätkö ohjelmaopastiedot automaattisesti ja dynaamisesti?
  • Onko tallennusominaisuuden omaavien laitteiden toiminnallisuus riittävän luotettava? Toimivatko kaikki valmistajan toteuttamat PVR-ominaisuudet tarkoituksenmukaisesti?
  • Toimivatko HbbTV-standardin mukaiset kotimaiset älytelevisiopalvelut laitteessa virheettömästi?

Testausjärjestelmä huomioi myös ohjelmayhtiöiden tiukat maksutelevisiopalveluiden sisällönsuojausvaatimukset. Muualla maailmassa on tavallista, että ainoastaan operaattori myy tai vuokraa laitteen, jolla asiakas voi katsella maksukanavia. Sisällönsuojaus on tällöin operaattorille helppoa, mutta asiakkaan valinnanvara laitteissa on pieni: laitemalleja ja -merkkejä on rajoitetusti, eikä hintakilpailua ole.

Lukuisten vaadittavien osa-alueiden toimivuus testataan sekä laboratorio- että kenttäolosuhteissa, ja yhden laitteen testaamiseen kuluu aikaa tavallisesti useita viikkoja.