Skip to main content

Ajankohtaista

TV-laitteiden testaus uudistuuTestaus

Tietoliikenteen ja tietotekniikan keskusliitto FiCom ry käynnisti yhteistyössä operaattoreiden ja laitevalmistajien kanssa televisiolaitteiden testauksen vuonna 2006. Testauksella haluttiin  varmistaa, että laitteet toimivat oikein jo ennen kuin ne saapuvat kuluttajien saataville kauppoihin.

FiComin koordinoima, laitevalmistajille vapaaehtoinen testaus ei ole laatutesti, vaan sen tavoitteena on laitteiden toiminnan ennakoitavuus kaikkien eri suomalaisoperaattoreiden televisioverkoissa. On niin kuluttajan, laitekaupan kuin operaattorinkin etu, että myynnissä on testatusti kaikissa verkoissa toimivia laitteita.

Vaihtoehdoksi laitevalmistajan oma testaus

Testauskokonaisuuteen sisältyy satoja testitapauksia ‒ mm. ääni-, kuva, viritys-, ohjelmaopas-, tallennus- ja hybriditestejä ‒ joilla laitteen toimivuutta selvitetään. Tähän asti kaikki testit on tehty FiComin yhteistyölaboratorioissa.

FiCom ja laitevalmistajia edustava Elektroniikan Tukkukauppiaat ETK ry ovat syyskuussa 2019 sopineet uudenlaisesta toimintatavasta, jossa laitevalmistaja voi halutessaan testata laitteen osittain itse sen sijaan, että koko testauksen tekisi testauslaboratorio.

Testauksen taustalla ovat kuitenkin edelleen samat, yhteispohjoismaiseen sopimukseen perustuvat laite- ja testitapausmäärittelyt, ja FiComin yhteistyölaboratoriot vastaavat jatkossakin laitteiden kenttätestauksesta eri verkoissa. Kaikki testausprosessin hyväksytysti läpäisseet televisiolaitteet on listattu tällä sivustolla.


Oletko hankkimassa uutta televisiota?

Kannattaa huomioida, että antennitelevisioverkossa siirrytään kokonaan DVB-T2 -lähetystekniikkaan lähivuosina. Maksutelevisiopalveluiden osalta siirtymä tapahtui jo toukokuussa 2017.

Siirtymä mahdollistaa laajemman kanavavalikoiman sekä teräväpiirtotarjonnan. Uuden tekniikan mukaisten lähetysten vastaanottoon antenniverkossa tarvitaan DVB-T2-virittimellä varustettu televisio tai digiboksi. Helpoin tapa tunnistaa sopiva laite on tarkistaa, onko se Antenna Ready HD -hyväksytty. 

Tarkista TV-ostoksilla, että harkitsemasi laite on Antenna Ready HD -hyväksytty. Se takaa television toimivuuden myös DVB-T2 -maailmassa.

Lisätietoja: www.hdtvopas.fi


Antenna Ready SMART HD

Antenna Ready SMART HD on uusi sertifikaatti, josta tunnistat testatun päätelaitteen, jossa on älykkäät HbbTV- eli hybridiominaisuudet.

HbbTV tulee sanoista Hybrid Broadcast Broadband TV, ja se yhdistää tv-lähetyksen ja laajakaistan tuomalla netti-tv:n ominaisuudet helppokäyttöisesti katsojien saataville. Sisältöjä voivat olla esim. ohjelma- ja tapahtumatiedot, kuvat, trailerit sekä linkit muuhun aineistoon. Tekniikka mahdollistaa myös aiemmin lähetettyjen ohjelmien katsomisen.

TV-vastaanottimessa tulee olla nettiliittymä ja HbbTV-ominaisuus. Avainasia on kaukosäätimen punainen nappi. Se avaa ikkunan, jonka valikosta voit valita haluasi sovelluksen. Punainen painike näkyy vain niissä televisioissa, joissa on HbbTV-ominaisuus ja jotka on liitetty internet-verkkoon.

HUOM! HbbTV- eli hybridipalveluiden saatavuus vaihtelee eri verkoissa. Tarkista palveluiden käyttömahdollisuus omalta operaattoriltasi.


Muista linkittää ohjelmakortti ja päätelaite

Antenna Ready HD - sekä Cable Ready HD -kortinlukija ja digiboksi on linkitettävä ohjelmakortin kanssa. Linkityksellä varmistetaan sisällönomistajien edellyttämä vahva sisällönsuojaus.

Kortinlukija/digiboksi ja ohjelmakortti on aina linkitettävä keskenään, vaikka katsottaisiin vain SD-kanavia. Tee linkitys operaattorisi itsepalvelussa tai ilmoita kortinlukijasta löytyvä linkitysnumero operaattorisi asiakaspalveluun.