Usein kysytyt kysymykset

Kysymyksiä ja vastauksia HD-laitteista

Antennitelevisioverkossa tarvittavat laitteet
Kaapelitelevisioverkossa tarvittavat laitteet
Linkitys Antenna- ja Cable Ready HD -laitteissa
Laitetestaus

Antennitelevisioverkossa tarvittavat laitteet

Asun antenni-tv-taloudessa. Millaiset laitteet tarvitsen HD-lähetysten katsomiseen?

a) DNA:n verkossa tarvitset Antenna Ready HD -hyväksytyn television ja Antenna Ready HD kortinlukijan sekä DNA:n ohjelmakortin TAI Antenna Ready HD -hyväksytyn digiboksin ja teräväpiirtokuvaa toistavan television sekä DNA:n ohjelmakortin. HD-boksi liitetään televisioon HDMI-johdolla.

b) Digitan verkossa tarvitset vain Antenna Ready HD -hyväksytyn television TAI teräväpiirtokuvaa näyttävän television ja Antenna Ready HD -hyväksytyn digiboksin.

Miten päin kortti asetetaan kortinlukijaan?

Kortti asetetaan kortinlukijaan niin, että kortin siru on kortinlukijan "etikettipuolta" (paksumpi osa) kohden. Jos kortti laitetaan suoraan televisioon, se asetetaan useimmiten niin, että "etikettipuoli" on ulospäin.

Tavallisesti CI ja CI+ moduuleissa kortti laitetaan siru edellä ja ylöspäin ja digiboxien sisäisissä kortinlukijoissa taas siru alaspäin. HUOM! Kannattaa aina tarkistaa käytössään olevien laitteiden ohjekirjasta, miten päin kortti laitetaan kortinlukijaan ja myös se, miten miten päin kortinlukija
työnnetään television kortinlukijapaikkaan.

Televisiossani on MPEG-4- ja CI+-ominaisuus, mutta sitä ei löydy Antenna Ready HD -laitteiden listalta. Miksi televisiollani ei näy antenniverkon HD-lähetykset?

Antennitelevisioverkon HD-lähetystekniikka on DVB-T2, jolloin myös vastaanottimessa tulee olla T2-viritin.

Voinko ostaa teräväpiirtolaitteen antenniverkkoon mistä tahansa ja tilata laitteeseeni maksullisia HD-kanavia?

Laitteen voi hankkia mistä vaan, ja siihen voi tilata maksullisia HD-palveluita, kunhan laite on Antenna Ready HD -hyväksytty.

Antenna Ready HD -hyväksyttyyn CI+ kortinlukijapaikalla varustettuun televisioon voit ostaa linkitetyn Antenna Ready HD-hyväksytyn CI+ kortinlukijan.

Maksukanavien katseluun tarvittavan ohjelmakortin saat omalta operaattoriltasi, jos sinulla ei vielä sellaista ole.

Voiko uudessa televisiossa käyttää vanhaa kortinlukijaa?

Normaaleja maksu-tv-kanavia (ns. SD-tarkkuuden kanavia) voi katsoa myös vanhalla kortinlukijalla. Maksullisten HD-kanavien katseluun tarvitaan CI+-kortinlukija.

Voiko vanhemmassa televisiossa käyttää uutta CI+-kortinlukijaa?

CI+ kortinlukija toimii myös vanhemmissa televisioissa. CI+ kortinlukijalla voi vanhemmassa televisiossa katsoa normaalilaatuisia maksutv-kanavia (ns. SD-tarkkuuden kanavia). Teräväpiirtoisia maksutv-kanavia voi CI+ kortinlukijalla katsoa ainoastaan CI+ televisiossa.

Linkittävä CI+-kortinlukija ja ohjelmakortti linkitetään aina keskenään, vaikka katsotaankin pelkästään normaalitarkkuuden kanavia.

Voiko HD-laitteen ostaa ulkomailta?

Digiboksien osalta ei. Muilla kuin Suomen markkinoilla käytössä olevat laitteet on valmistettu toimimaan vain tietyn operaattorin verkossa. Tästä syystä nämä laitteet eivät toimi kenenkään muun operaattorin verkossa eivätkä siis myöskään Suomessa.

Antenna Ready HD -hyväksytty televisio voidaan ostaa myös muualta kuin Suomesta. Television mallimerkintä tulee olla täysin sama kuin on ilmoitettu hyväksyttyjen laitteiden listalla.

Kaapelitelevisioverkossa tarvittavat laitteet

Asun kaapeli-tv-taloudessa. Millaiset laitteet tarvitsen katsellakseni maksullisia teräväpiirtolähetyksiä?

Tarvitset joko:

a) Cable Ready HD -hyväksytyn digiboksin ja teräväpiirtokuvaa toistavan television sekä ohjelmakortin. HD-boksi liitetään televisioon HDMI-johdolla.

tai

b) Cable Ready HD -hyväksytyn television CI+ kortinlukijapaikalla ja linkitetyn CI+ kortinlukijan sekä ohjelmakortin.

tai

c) Cable Ready HD -hyväksytyn television ja kaapeli-tv-operaattorilta vuokrattavan, linkitetyn kortinlukijan sekä ohjelmakortin. Tarkista kortinlukijan ja sisällön saatavuus omalta operaattoriltasi.

Katso tarkemmin täältä.

Asun kaapeli-tv-taloudessa ja haluan tilata HD-kanavapaketin. Televisioni on Cable Ready HD -hyväksytty. Mitä teen?

Kirjoita televisiosi sarjanumero ja mallinumero ylös ja ota yhteyttä kaapelioperaattorisi asiakaspalveluun. Asiakaspalvelu varmistaa onko televisiosi varustettu CI+ vai CI versio 1 -kortinlukijapaikalla. Voit tarkistaa asian myös näiltä sivuilta.

Cable Ready HD -hyväksytty televisiosi on varustettu CI versio 1 kortinlukijapaikalla
- Asiakaspalvelu kysyy televisiosi sarjanumeron. Sarjanumero tarvitaan, jotta tiedetään, mihin laitteeseen ohjelmakortti liitetään.
- Sarjanumero löytyy tavallisesti television takapaneelista. Sarjanumeron edessä on yleensä teksti "Serial nro" tai kirjaimet "S/N"
- Kaapelioperaattorisi vuokraa sinulle erillisen, linkitetyn kortinlukijan. Tarvittaessa ohjelmakorttisi vaihdetaan uuteen, ja tilaamasi kanavat avataan ohjelmakortillesi. (Tarkista kortinlukijan ja sisällön saatavuus omalta operaattoriltasi.)

Cable Ready HD -hyväksytty televisiosi on varustettu CI+ kortinlukijapaikalla
- Voit ostaa televisioosi Cable Ready HD hyväksytyn CI+ kortinlukijan.
- Kirjoita kortinlukijan linkitysnumero ylös ja ota yhteyttä kaapelioperaattorisi asiakaspalveluun. Linkitysnumero tarvitaan, jotta tiedetään mihin laitteeseen ohjelmakortti liitetään.
- Tarvittaessa ohjelmakorttisi vaihdetaan uuteen, ja tilaamasi kanavat avataan ohjelmakortillesi.

Voiko uudessa televisiossa käyttää vanhaa kortinlukijaa?

Normaaleja maksu-tv-kanavia (ns. SD-tarkkuuden kanavia) voi katsoa myös vanhalla kortinlukijalla. Maksullisten HD-kanavien katseluun tarvitaan linkitetty CI+-kortinlukija.

Voinko ostaa teräväpiirtolaitteen kaapeliverkoon mistä tahansa ja tilata laitteeseeni maksullisia HD-kanavia?

Laitteen voi hankkia mistä vaan, ja siihen voi tilata maksullisia HD-palveluita, kunhan laite on Cable Ready HD -hyväksytty.

Cable Ready HD -hyväksyttyyn CI versio 1 kortinlukijapaikalla varustettuun televisioon voi kaapeli-tv-yhtiön asiakaspalvelusta vuokrata maksullisten HD-kanavien katseluun tarvittavan, linkitetyn kortinlukijan. Tarkista kortinlukijan ja sisällön saatavuus omalta operaattoriltasi.

Cable Ready HD -hyväksyttyyn CI+ kortinlukijapaikalla varustettuun televisioon voit ostaa linkitetyn Cable Ready HD -hyväksytyn CI+ kortinlukijan.

Maksukanavien katseluun tarvittavan ohjelmakortin saat operaattoriltasi, jos sinulla ei vielä sellaista ole.

Voinko ostaa HD-laitteen ulkomailta?

Yleensä Cable Ready HD -hyväksytyt digiboksit sisältävät linkittävän kortinlukijan. Näitä digibokseja vastaavat mallit muilla kuin Suomen markkinoilla on valmistettu toimimaan vain tietyn operaattorin verkossa. Tästä syystä näiden digiboksien kortinlukijat eivät toimi kenenkään muun operaattorin verkossa eivätkä siis myöskään Suomessa. Suomeen valmistetut digiboksit on valmistettu toimimaan kaikissa Suomen kaapeli- ja/tai antennitelevisioverkoissa.

Cable Ready HD -hyväksytty televisio voidaan ostaa myös muualta kuin Suomesta. Television mallimerkintä tulee olla täysin sama kuin on ilmoitettu hyväksyttyjen laitteiden listalla.

Miksi kaikkiin Cable Ready HD -hyväksyttyihin televisioihin ei voi ostaa kortinlukijaa?

Jos televisiosi on CI+ kortinlukijapaikalla varustettu, siihen voi ostaa Cable Ready HD hyväksytyn CI+ kortinlukijan.

Jos Cable Ready HD -hyväksytty televisiosi on varustettu CI versio 1 kortinlukijapaikalla, on siihen mahdollista ainoastaan vuokrata linkitetty CI versio 1 kortinlukija.

Vuokrattu CI versio 1 kortinlukija on operaattorikohtainen ja toimii vain kunkin operaattorin omassa verkossa. Tarkista kortinlukijan ja sisällön saatavuus omalta operaattoriltasi. Operaattori voi tarvittaessa vaihtaa kortinlukijan uudempaan.
Vuokrasopimuksella määritellään, mihin käyttöön ja millä laitteilla kortinlukijaa saa käyttää.

Cable Ready HD -televisioni sarjanumeroa ei löytynyt kaapeli-tv-yhtiön tietokannasta ja minua pyydettiin esittämään laitteeni ostotodistus. Miksi?

Laitevalmistajien tulisi ilmoittaa kaikkien Cable Ready HD -hyväksyttyjen televisioiden sarjanumerot kaapeli-tv-operaattoreille. Jos laitevalmistaja tai maahantuoja ei näin kuitenkaan ole tehnyt, ostotodistuksella (laitteen maksukuitilla) varmennetaan, että kysymys on Cable Ready HD -hyväksytystä televisiosta, johon maksullisten HD-kanavien katseluun tarvittava, linkitetty kortinlukija voidaan vuokrata. Operaattori ei voi vuokrata kortinlukijaa muuhun kuin Cable Ready HD -hyväksyttyyn televisioon.

Linkitys Antenna- ja Cable Ready HD -laitteissa

Haluan tilata HD-kanavapaketin. Mitä teen?

Tarkista, että sinulla on tarvittavat laitteet. (Antenniverkko tai kaapeliverkko)

Kirjoita digiboksin tai kortinlukijan linkitysnumero ylös ja ota yhteyttä operaattorisi asiakaspalveluun. Linkitysnumero tarvitaan, jotta tiedetään mihin laitteeseen ohjelmakortti liitetään. Tarvittaessa ohjelmakorttisi vaihdetaan uuteen, ja tilaamasi kanavat avataan ohjelmakortillesi. Varmista myös, että televisiosi kykenee näyttämään teräväpiirtoista kuvaa.

Miksi kortinlukija ja/tai digiboksi linkitetään, vaikka katsookin vain normaaleja maksukanavia?

Linkittävä kortinlukija tai digiboksi ja ohjelmakortti linkitetään aina keskenään myös kun katsotaan pelkästään normaalitarkkuuden kanavia, koska ohjelmakortti ei teknisesti toimi laitteessa ilman linkitystä.

Miten linkitys tehdään?

Kirjoita kortinlukijan tai digiboksin linkitysnumero ylös (11 numeroa, löytyy laitteen takaa tai pohjasta) ja ota yhteyttä operaattorisi asiakaspalveluun. Operaattorin asiakaspalvelu linkittää laitteesi ja ohjelmakorttisi yhteen.

Miksi linkitys tehdään?

Teräväpiirtosisältöjen omistajat vaativat tiukkaa sisällönsuojausta, jotta heidän omistamansa materiaali ei päädy laittomaan jakeluun. Linkitys mahdollistaa sen, että Suomessa maksullisten HD-kanavien katseluun tarvittavia laitteita voi ostaa vapaasti niin kodinkoneliikkeistä kuin operaattoreiden myymälöistäkin ja laitteet toimivat usean operaattorin verkoissa (kaapeliverkoissa kaikkien kaapelioperaattorien verkoissa ja antenniverkossa DNA:n palveluilla). Tällaisessa vapaassa laitemarkkinassa linkitys on tapa varmistaa, ettei käytetyissä laitteissa ole sellaisia teknisiä ominaisuuksia, jotka mahdollistaisivat sisällön laittoman edelleen jakelun.

Minulla on Antenna- ja Cable Ready HD -hyväksytty laite. Olen nyt antenniverkossa ja muutan asuntoon, jossa on kaapeliverkko. Toimiiko laitteeni? Miten minun tulee toimia, jotta saan kanavat näkyviin?

Antenna- ja Cable Ready HD -hyväksytty laite toimii kaikissa suomen kaapelitelevisioverkoissa. Kirjoita kortinlukijan tai digiboksin linkitysnumero ylös (11 numeroa, löytyy laitteen takaa tai pohjasta) ja ota yhteyttä kaapelioperaattorisi asiakaspalveluun. Operaattorin asiakaspalvelu linkittää laitteesi ja ohjelmakorttisi yhteen.

Minulla on Cable Ready HD -hyväksytty laite. Muutan nykyisen kaapelioperaattorini verkosta toisen kaapelioperaattorin verkkoon. Miten saan laitteeni toimimaan?

Cable Ready HD -hyväksytty laite toimii kaikissa suomen kaapelitelevisioverkoissa. Kirjoita kortinlukijan tai digiboksin linkitysnumero ylös (11 numeroa, löytyy laitteen takaa tai pohjasta) ja ota yhteyttä kaapelioperaattorisi asiakaspalveluun. Operaattorin asiakaspalvelu linkittää laitteesi ja ohjelmakorttisi yhteen.

Minulla on Antenna/Cable Ready HD -hyväksytty televisio. Linkitetäänkö myös televisio?

Televisiota ei linkitetä, vaan televisioon liitettävä Antenna/Cable Ready HD -hyväksytty kortinlukija tai digiboksi. Niissä on 11-numeroinen linkitysnumero, joka ilmoitetaan operaattorin asiakaspalveluun, joka linkittää ohjelmakortin digiboksiin tai kortinlukijaan.

Toimiiko korttini muissa digibokseissa, jos linkitän sen HD-laitteeseen?

Kyllä. Kortti toimii aivan normaalisti tavallisen tarkkuuden (SD) digibokseissa.

Jos olen linkittänyt kortin ja CI+-kortinlukijan, voinko siirtää ne toiseen televisioon?

Kortinlukijan ohjelmakortteineen voi siirtää toiseen CI+-kortinlukijapaikalla varustettuun televisioon tai boksiin.

Voiko yhteen HD-laitteeseen linkittää vain yhden ohjelmakortin?

Samassa taloudessa olevia, saman operaattorin ohjelmakortteja ja HD-laitteita voi tavallisesti linkittää keskenään useampia. Operaattoreilla on kuitenkin erilaisia käytäntöjä, joten kannattaa aina tarkistaa tilanne omalta operaattoriltasi.

Jos haluat varmistaa, että kaikki kotitaloudessasi olevat ohjelmakortit toimivat myös HD-laitteessa, pyydä operaattorin asiakaspalvelua linkittämään myös mahdolliset rinnakkaiskorttisi HD-laitteeseen.

Eri operaattoreiden ohjelmakortteja ei voi linkittää samaan laitteeseen.

Tarviiko HD-kanavia tilattaessa vaihtaa myös entinen ohjelmakortti uuteen?

Joissain tapauksissa kortin uusiminen on tarpeen. Ota yhteys operaattorisi asiakaspalveluun HD-kanavapaketin tilaamiseksi. Asiakaspalvelija kertoo sinulle samalla, tarvitseeko ohjelmakorttisi vaihtaa uuteen.

Linkitin ohjelmakorttini ja laitteen yhteen viikko sitten. Laitoin kortin nyt laitteeseen, mutta kanavat eivät näy. Miksi?

Muistathan ottaa ohjelmakorttisi käyttöön vähintään kolmen päivän kuluessa linkityksestä. Jos linkitettyä ohjelmakorttia ei ole otettu käyttöön määräajassa, linkitys vanhenee. Ota yhteyttä operaattorin asiakaspalveluun joka linkittää korttisi uudestaan.

Ostin Cable Ready HD tai Antenna Ready HD-hyväksytyn digiboksin. En tilannut vielä HD-kanavia, mutta siirsin entisen ohjelmakorttini uuteen laitteeseen. Nyt en näe entisiä tilaamiani maksu-tv-kanavia lainkaan. Missä vika?

Cable Ready HD ja Antenna Ready HD -digiboksi linkitetään ohjelmakortin kanssa vaikka sillä katsottaisiin vain tavallisen tarkkuuden maksu-tv-kanavia. Ota yhteyttä operaattorin asiakaspalveluun joka linkittää korttisi digiboksiisi.

Kirjoita ylös boksisi linkitysnumero ja ota yhteys operaattorisi asiakaspalveluun. Asiakaspalvelu liittää nykyisen ohjelmakorttisi ostamaasi laitteeseen, ja kanavat avautuvat.

Mitä tarkoittaa ns. Yhden kortin periaate?

Yhden kortin periaatteesta säädetään viestintämarkkinalaissa. Säännöksen tarkoituksena on, että kuluttajat saavat kaikki antenniverkossa tarjottavat maksu-tv-palvelut yhdellä katselukortilla.

Laitetestaus

Mitä Antenna - ja Cable Ready HD -testaus pitää sisällään?

Antenna - ja Cable Ready HD -testaus varmistaa laitteiden toimivuuden Suomen antenni- ja kaapelitelevisioverkoissa. Testaus tehdään tarkan, yhteispohjoismaisen testimäärittelyn mukaan, ja se pitää sisällään noin 200 erilaista testitilannetta.

Laitteen tulee muun muassa kyetä käsittelemään satojen kanavien ohjelmatietoja, monikanavaääntä sekä näkö- ja kuulovammaispalveluita. Laitteiden tulee myös pystyä hakemaan uudet ja muuttuneet kanavat sekä kyetä toistamaan oikein eri kielivaihtoehdot niin tekstitettyinä kuin puhuttuinakin. Testauksen yhteydessä varmistetaan myös, että laite täyttää sisällönomistajien tiukat sisällönsuojausvaatimukset.

Lukuisten vaadittavien osa-alueiden toimivuus testataan sekä laboratorio- että kenttäolosuhteissa, ja yhden laitteen testaamiseen kuluu aikaa vähintään useita viikkoja.

Antenna ja Cable Ready HD -testauksessa ei esimerkiksi testata laitteen käyttölogiikkaa ja -ominaisuuksia tai käytön helppoutta. Nämä kuuluvat laitevalmistajan tuotekehitykseen, ja ratkaisut sekä käyttöominaisuuksista että muista kuin tv-lähetysten vastaanottoon liittyvistä teknisistä toteutuksista tekee laitteen valmistaja.

Share |